Vitamín B2

Vitamín B2 neboli riboflavin je v čistém stavu slabě rozpustný ve vodě. V neutrálním prostředí intenzívně fluoreskuje, což způsobuje známou nažloutlou barvu kyselé syrovátky. Je poměrně hodně stálý při zahřívání v kyselých roztocích. Naproti tomu v neutrálních a zásaditých roztocích je nestálý a podléhá rozkladu. Mimořádně citlivý je na světlo, účinkem světla se rozkládá. Například mléko vystavené slunečnímu záření po dobu 2 hodin ztrácí až 85% riboflavinu. Jeho ztráty tepelným zpracováním potravin jsou obvykle nižší, než u thiaminu. Větších ztrát se dosahuje především vyluhováním, obzvláště, není-li zpracovávaná potravina chráněna před světlem.

 

Přirozené zdroje

K nejbohatším zdrojům riboflavinu patří játra, vejce, sýr a maso. U potravin rostlinného původu záleží hodně na odrůdě, způsobu hnojení a klimatických podmínkách. Obsah riboflavinu však výrazně stoupá při klíčení semen.

Průměrný obsah riboflavinu v potravinách (mg / kg)
hovězí maso 2
vepřové maso 3,5
telecí maso 3,2
drůbež 1,8
ryby 2
játra hovězí 3,3
játra vepřová 4,4
mléko 1,8
máslo 1
tvrdý sýr 4,6
vejce 3,5
mrkev 0,4
hlávkový salát 1
petržel 2,2
brambory 1,8
květák 1,7
paprika červená 0,4
špenát 2,3
zelí 1,1
fazole 2,7
čočka 3,1
kukuřice, zrno 1,7
rýže 0,4
pšeničná mouka 1,6
žitná mouka 1,4
bílý chléb 0,8
mateřské mléko 0,5
pivovarské kvasnice suš. 40

Denní potřeba

Jako denní potřeba se uvádějí hodnoty pro děti 0,8 mg, děti od 8 let 1,2 mg, ženy 1,4 mg, muži 1,8 mg , kojící ženy 1,8 mg a těhotné ženy 1,6 mg.

Doporučená denní dávka roboflavinu je v ČR stanovena vyhláškou na 1,4 mg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 10 mg.

Projevy předávkování

Projevy nadbytečného příjmu nejsou popsány a předpokládá se, že jej tělo poměrně snadno dokáže vyloučit. V některých publikacích se objevuje zmínka o pocitu svědění pokožky při vyšších jednorázových dávkách.

Projevy nedostatku

Projevy nedostatku roboflavinu jsou i přes důležitou roli v těle většinou mírné a poměrně nespecifické. Často se totiž prolínají s jinými nedostatky ve výživě, například s nedostatečným příjmem železa. Dlouhodobý výrazný nedostatek může způsobit záněty sliznic a může se projevit na poruchách krvetvorby. Tyto projevy jsou však v našich podmínkách vzácné a lze konstatovat, že dostatečný příjem by měl být zajištěn přijímanou stravou. Nedostatek riboflavinu však může být způsoben poruchami při vstřebávání živin a u alkoholiků.

Biochemická aktivita

Biochemická aktivita riboflavinu spočívá v jeho účasti na přenosu vodíku, získaného například z rozkladu tuků a tím zhodnocování získané energie. Je součástí flavoproteinů, což jsou enzymy napomahájící sloučení vodíku s kyslíkem za současného vzniku vody. Při tomto slučování dochází k uvolnění značného množství energie, kterou tělo efektivně uchovává ve speciálních sloučeninách s vysokou vnitřní energetickou hodnotou. Tento sled biochemických reakcí je hlavním zdrojem získávané energie v těle člověka. Při stresech jsou aktivovány právě reakce, vedoucí k mobilizaci energetických rezerv organismu a proto je zaznamenána i vyšší potřeba tohoto vitamínu.

KDE KOUPIT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest